Vojtěška Alfalfa je velice známá bobovitá rostlina pocházející z Asie. Proč zrovna název Alfalfa? Význam tohoto pojmenování se pojí s vysokým a pestrým obsahem nutričních látek a znamená „praotec všeho jídla“.
Výhonky obsahují esenciální aminokyseliny, enzymy, vitamíny (A, B, C, E, K) a minerály (draslík, fosfor, hořčík, křemík, sodík, vápník a železo). Dále jsou zdrojem fytoestrogenů, což jsou hormony, které zmírňují příznaky menopauzy. Vojtěška má protizánětlivé a blahodárné účinky na funkci jater, ledvin a střev. Také umí regulovat hladinu cukru v krvi a snižovat překyselení organismu.
Chuť: jemná ořechová
Vitamíny: A, B1, B2, B3, C, E, K
Minerály: draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník, zinek a železo
Použití: ozdoba pokrmů, přísada do salátů, přísada do dipů a omáček, smoothie,…
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.