Semínka mungo fazolí na microgreens a klíčení
Mungo jsou zřejmě tím nejznámějším druhem fazolí a většina lidí je používá především ke klíčení. Tyto fazolky se však dají úspěšně pěstovat také, jako microgreens. Ve formě klíčků a jako drobnější výhonky mají nasládlou chuť podobnou hrášku a s dalším růstem začínají jemně hořknout.
Ať už se je rozhodnete konzumovat, jako klíčky nebo jako microgreens, výhonky mungo fazolek se mohou pyšnit nadprůměrným profilem živin a dalších tělu prospěšných látek. Jsou zdrojem bílkovin, vlákniny a enzymů, obsahují kyselinu listovou, vitamíny (A, B1, B2, C, E) a minerály (draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo). Mají protizánětlivé a detoxikační účinky a pomáhají předcházet rozvoji nádorových onemocnění. Díky schopnosti regulovat krevní tlak a hladinu cholesterolu přispívají prevenci infarktu a cévních onemocnění. V neposlední řadě stimulují rozvoj střevní mikroflóry a zlepšují trávení.
Náročnost: středně těžká
Klíčky: 3 – 4 dny
Microgreens: 7 – 10 dní
Chuť: jemně nahořklá
Vitamíny: A, B1, B2, C, E
Minerály: draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo
Použití: ozdoba pokrmů, přísada do salátů, smoothie
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.